Tonijn Sashimi


Ingrediënten voor 4 personen tonijn:

  • 400 g verse tonijn (sashimi-kwaliteit)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel witte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
  • 1 eetlepel sesamolie

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel citroensap

Toppings:

  • 20 g zeewier (bijvoorbeeld wakame)
  • 1 eetlepel geroosterde pistachenoten (fijngehakt)
  • 1 eetlepel gebakken uitjes

Tonijn voorbereiden:

  • Snijd de tonijn in een mooi rechthoekig blok van ongeveer gelijke dikte. Zorg dat je een scherpe mes gebruikt voor nette sneden.
  • Marineer de tonijn in een schaaltje met sojasaus. Laat het 5 minuten staan zodat de smaken kunnen intrekken.

Sesamkorst maken:

  • Meng de witte en zwarte sesamzaadjes in een platte schaal.
  • Haal de tonijn uit de marinade en druk de boven- en onderkant van de tonijn stevig in de sesamzaadjes, zodat deze goed bedekt zijn.

Tonijn bakken:

  • Verhit de sesamolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de tonijn aan beide kanten kort aan (ongeveer 30 seconden per kant) tot de sesamzaadjes licht geroosterd zijn, maar de binnenkant van de tonijn rauw blijft.
  • Haal de tonijn uit de pan en laat deze 2 minuten rusten.

Dressing maken:

  • Meng in een kommetje de mayonaise, sojasaus en citroensap tot een gladde dressing.

Tonijn snijden en garneren:

  • Snijd de tonijn in dunne, gelijke plakjes van ongeveer 1 cm dik. Leg deze mooi naast elkaar op een bord.
  • Sprenkel de dressing over de tonijn.
  • Garneer met zeewier, fijngehakte pistachenoten en gebakken uitjes.

Serveren:

  • Serveer de tonijn sashimi direct als voorgerecht of lichte maaltijd. Combineer met extra sojasaus of een kleine salade naar keuze.

Tonijn Tartaar

Ingrediënten voor 2 personen tonijn:

  • 200 g tonijn (sashimi-kwaliteit, minder mooie stukjes)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1/2 eetlepel witte sesamzaadjes
  • 1/2 eetlepel zwarte sesamzaadjes

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel citroensap

Toppings:

  • 15 g zeewier (bijvoorbeeld wakame)
  • 1 eetlepel geroosterde pistachenoten (fijngehakt)
  • 1 eetlepel gebakken uitjes

Tonijn voorbereiden:

  • Snijd de tonijn eerst in lange repen en vervolgens in kleine, gelijkmatige blokjes van ongeveer 0,5 cm.

Dressing maken:

  • Meng in een kommetje de mayonaise, sojasaus en citroensap tot een gladde dressing.
  • Voeg de witte en zwarte sesamzaadjes toe aan de dressing en meng goed.

Tonijn mengen:

  • Doe de blokjes tonijn in een kom en voeg de dressing toe.
  • Meng alles voorzichtig door elkaar zodat de tonijn goed bedekt is met de dressing.
  • Laat het mengsel 5 minuten rusten, zodat de tonijn de smaken goed kan opnemen.

Opmaak:

  • Gebruik een ronde ringvorm (of steekring) om de tonijntartaar mooi op te maken.
  • Vul de ring eerst met de gemarineerde tonijnblokjes en druk licht aan.
  • Leg een laagje zeewier op de tonijn.
  • Garneer met fijngehakte pistachenoten en gebakken uitjes.

Serveren:

  • Verwijder de ringvorm voorzichtig en serveer direct als voorgerecht of luxe hapje. Combineer eventueel met wat extra sojasaus of een frisse salade.

Kip Saté

Voor 4 personen saté:

  • 800 g kippendijfilet (in blokjes van 3-4 cm)
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de marinade:

  • 3 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 sjalot (fijngehakt)
  • 4 eetlepels ketjap manis (zoete sojasaus)
  • 2 eetlepel sojasaus
  • 2 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel palmsuiker (of bruine suiker)
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel kurkuma (optioneel, voor kleur)
  • 1 rode peper (of naar smaak voor pittigheid)
  • 1 eetlepel limoensap

Voor de pindasaus:

  • 200 g pindakaas (bij voorkeur zonder suiker)
  • 200 ml kokosmelk
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 1 rode peper (naar smaak)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1/4 theelepel zout (of naar smaak)
  • Eventueel wat water om de saus dunner te maken

Kip voorbereiden:

  • Was de kippendijen goed onder koud water. Verwijder overtollig vet en spieren.
  • Snijd de kip in blokjes van ongeveer 3-4 cm.

Marinade maken:

  • Meng in een kom de knoflook, sjalot, ketjap manis, sojasaus, vissaus, palmsuiker, korianderpoeder, kurkuma, rode peper en limoensap.
  • Voeg de kipblokjes toe aan de marinade en meng goed. Laat de kip minstens 30 minuten marineren (bij voorkeur langer, bijvoorbeeld een paar uur in de koelkast).

Pindasaus maken:

  • Verhit een pan op laag vuur en voeg de pindakaas, kokosmelk, ketjap manis, limoensap, knoflook, rode peper, bruine suiker en zout toe.
  • Roer goed door en verwarm de saus totdat alles goed gemengd is en een romige textuur krijgt. Als de saus te dik is, voeg dan wat water toe om deze dunner te maken. Zet de saus opzij.

Kip grillen:

  • Rijg de gemarineerde kipblokjes op satéstokjes.
  • Verhit een grillpan of barbecue en bestrijk deze met een beetje olie. Grill de saté ongeveer 6-8 minuten per kant, totdat de kip gaar en lichtbruin is.

Serveren:

  • Serveer de Kip Saté met de pindasaus en eventueel wat rijst en groenten naar keuze.

Tip:

  • Je kunt de saté ook in de oven bereiden op 200°C voor 20-25 minuten, afhankelijk van de grootte van de kipblokjes. Draai de saté halverwege de tijd om.

 


Kipfrikandel 

Voor 10 frikandellen:

  • 300 g kipfilet
  • 200 g kippendijfilet
  • 50 g paneermeel
  • 1 ei
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/2 tl gemalen koriander (optioneel)
  • 1/2 dl koud water (afhankelijk van de consistentie)
  • Frituurvet (bijvoorbeeld zonnebloemolie of arachideolie, voor het krokant frituren)

Voor de mayonaisesaus:

  • 100 ml mayonaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 theelepel mosterd
  • Een snufje paprikapoeder
  • Optioneel: een beetje witte wijnazijn voor extra frisheid

Voorbereiden van het vlees:

  • Snijd de kipfilet en kippendijfilet in kleine stukken voor makkelijker malen.
  • Meng het kipfilet en kippendijfilet in een keukenmachine tot een fijne, gladde massa. Voeg het paneermeel, ei, gesnipperde ui, knoflook, zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat, koriander en water toe. Mix alles goed door tot je een stevige, maar smeuïge massa hebt. Voeg eventueel wat extra water toe als het mengsel te droog is.

Vullen van de spuitzak:

  • Vul een spuitzak met het mengsel. Zorg ervoor dat de zak goed stevig is, zodat het mengsel niet ontsnapt wanneer je erin spuit.

Vormen van de frikandellen:

  • Snijd de punt van de spuitzak af (zo groot of klein als je wilt, afhankelijk van de grootte van je frikandellen). Spuit het mengsel in gelijke porties op een vlakke ondergrond, en vorm zo lange, dunne worstjes van ongeveer 15 cm lang en 3 cm dik. Dit is veel gemakkelijker en sneller dan met de hand!

Wikkelen in folie en garen in warm water:

  • Wikkel de gevormde frikandellen in folie. Zorg ervoor dat ze goed afgesloten zijn om het vocht binnen te houden.
  • Zet een grote pan met water op het vuur en verwarm het water tot het warm is (maar niet kokend).
  • Voeg de ingepakte frikandellen toe en laat ze langzaam garen in het warme water gedurende ongeveer 15 minuten. Dit zorgt ervoor dat de frikandellen mooi gaar worden zonder dat ze uitdrogen.

Afkoelen en frituren:

  • Haal de frikandellen uit het water en laat ze volledig afkoelen. Tip: Zet ze in de vriezer voor een uur voordat je ze gaat frituren. Dit maakt de buitenkant steviger en helpt om een krokante textuur te krijgen.
  • Verhit de frituurolie tot 180°C. Frituur de afgekoelde frikandellen in de hete olie gedurende ongeveer 4 -5 minuten, of totdat ze goudbruin en krokant zijn. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Serveer de frikandellen met de mayonaisesaus en eventueel frites voor een heerlijke maaltijd.
Kip Frikandel
Kip Frikandel Speciaal

Kip-Kikkererwtensoep en Tosti

Voor 4 personen soep

  • 2 kipfilets
  • 250 g vers gewelde kikkererwten (ongeveer 1 1/2 kopje)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 wortels, in plakjes
  • 1 selderijstengel, in stukjes
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper (optioneel)
  • 1 liter kippenbouillon (of groentebouillon)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie of koriander (optioneel voor garnering)
  • Citroen (optioneel, voor extra smaak)

Voor de tosti:

  • 2 sneetjes brood
  • 30 g jong geraspte kaas
  • 30 g oude geraspte kaas
  • 2 tomaten, zonder zaadjes in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • Zwarte peper naar smaak
  • Boter (voor het bakken)

Voor de afwerking van de soep:

  • 1 theelepel kokosyoghurt per kom
  • Paprikapoeder (voor garnering)
  • Citroensap (naar smaak)

Bereidingswijze kikkererwten koken:

  • Als je de kikkererwten hebt gewild, kook ze dan in een aparte pan. Doe de gewelde kikkererwten in een pan met ruim water (ongeveer 1,5-2 keer zoveel water als kikkererwten) en breng het aan de kook. Zet het vuur lager en laat de kikkererwten 45-60 minuten zachtjes koken totdat ze gaar zijn. 

Kip voorbereiden:

  • Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de kipfilets toe en bak ze aan beide kanten goudbruin, ongeveer 5-7 minuten per kant, totdat ze gaar zijn. Haal de kip uit de pan en zet opzij. Trek de kip na het afkoelen uit elkaar met een vork.

Groenten bakken:

  • Voeg de gesneden ui, knoflook, wortels en selderij toe aan dezelfde pan waarin je de kip hebt gebakken. Bak de groenten 5 minuten totdat de ui glazig is.

Specerijen toevoegen:

  • Voeg de komijn, paprikapoeder, cayennepeper (optioneel) en het laurierblad toe. Roer goed door zodat de specerijen goed mengen met de groenten.

Kikkererwten en bouillon toevoegen:

  • Voeg de helft van de gekookte kikkererwten (ongeveer 125 g) en de kippenbouillon toe aan de pan. Laat dit samen met de groenten en kruiden ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken zodat de smaken goed mengen.

Soep pureren:

  • Verwijder het laurierblad uit de soep. Pureer vervolgens de helft van de gekookte kikkererwten samen met de helft van de groenten in de pan tot een stevige soep. Je kunt dit met een staafmixer doen of een blender gebruiken.

Kip toevoegen:

  • Voeg de rest van de kikkererwten, wortel, selderij en de geplukte kip toe aan de soep en laat nog 10-15 minuten zachtjes garen zodat de smaken goed intrekken. Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.

Tosti maken:

  • Meng de geraspte jonge en oude kaas met de blokjes tomaat, gehakte peterselie en zwarte peper in een kom. Verspreid het mengsel gelijkmatig over één sneetje brood. Leg het andere sneetje brood erbovenop. Verhit wat boter in een pan en bak de tosti langzaam aan beide kanten totdat het brood goudbruin is en de kaas volledig gesmolten is.

Serveren:

  • Serveer de soep in kommen en voeg 1 theelepel kokosyoghurt toe per kom. Bestrooi met paprikapoeder en een paar druppels citroensap voor extra smaak. Snijd de tosti's doormidden en serveer erbij.
Kip-Kikkererwtensoep
Tosti

Pompoenlasagne

Voor de pompoenpuree

  • 1 kleine pompoen (voor ongeveer 500 g puree)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 ml groentebouillon
  • 100 ml room (of plantaardige room voor een vegan versie)
  • Zout, peper naar smaak
  • 1 theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • - 1/2 theelepel gedroogde of verse salie (optioneel)

Voor de bechamelsaus:

  • 40 g ongezouten boter (of plantaardige boter)
  • 40 g bloem
  • 500 ml melk (of plantaardige melk)
  • Zout, peper en nootmuskaat naar smaak

Voor 4 personen lasagne:

  • 12 lasagnebladen (bij voorkeur voorgekookt in water)
  • 250 g ricotta
  • 150 g geraspte mozzarella
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel olijfolie (voor het inoliën van de ovenschaal)
  • Verse basilicum of salie voor garnering

Bereiding pompoenpuree:

  • Snijd de pompoen doormidden, verwijder de zaden en schil, en snijd het vruchtvlees in stukken. Je kunt de pompoen ook in de oven roosteren (op 200°C, 25-30 minuten), of direct koken in een beetje water tot het zacht is.
  • Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de sjalot en knoflook toe en bak tot ze zacht en geurig zijn (ongeveer 5 minuten).
  • Voeg de gekookte of geroosterde pompoen toe aan de pan en bak deze even mee.
  • Voeg de groentebouillon toe en laat het mengsel een paar minuten sudderen zodat de smaken goed kunnen mengen.
  • Pureer het mengsel met een staafmixer of in een blender tot een gladde, romige puree. Voeg de room toe, meng goed door en breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat, en salie. Zet apart.

Bechamelsaus maken:

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer goed door om een roux te maken. Kook dit mengsel al roerend 1-2 minuten om de bloem te garen.
  • Voeg langzaam de melk toe, terwijl je voortdurend roert om klontjes te voorkomen. Laat de saus indikken (ongeveer 5-7 minuten) en breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Lasagne samenstellen:

  • Kook de lasagnebladen volgens de aanwijzingen op de verpakking (als je gedroogde bladen gebruikt). Giet af en zet opzij.
  • Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  • Begin met een dunne laag bechamelsaus op de bodem van de schaal. Leg er een laag lasagnebladen op.
  • Verspreid een dunne laag pompoenpuree over de lasagnebladen, gevolgd door een laagje ricotta en wat mozzarella.
  • Bedek met een laag bechamelsaus en herhaal de lagen: lasagnebladen, pompoenpuree, ricotta, mozzarella en bechamelsaus.
  • Eindig met een royale laag bechamelsaus en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas (indien gebruikt) en wat extra mozzarella bovenop voor een mooie gouden korst.

Bakken:

  • Bak de lasagne in een voorverwarmde oven op 180°C voor 30-40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin en bubbelen is. Als de bovenkant te snel bruin wordt, dek dan de schaal af met aluminiumfolie en bak verder.

Serveren:

  • Laat de lasagne 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Garneer met verse basilicum of salie voor een extra frisse smaak.

Aardappel samosa's

Voor 8 personen vulling:

  • 500 g aardappelen (kruimig, geschild en in blokjes)
  • 200 g bevroren erwten (of verse, indien beschikbaar)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stukje gember van 3 cm, geraspt
  • 1 groene chili (optioneel), fijngehakt
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl garam masala
  • 1/2 tl zout (of naar smaak)
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • 2 el citroensap
  • 1-2 el olie om te bakken

Voor de samosa's:

  • Kant-en-klare filodeeg of samosa deegvellen (te vinden in veel toko's of supermarkten)

Voor de munt-yoghurtsaus:

  • 150 g Griekse yoghurt
  • 1/2 komkommer, fijn geraspt
  • 1-2 el verse munt, fijngehakt (of 1 tl gedroogde munt)
  • 1 el citroensap
  • 1 tl suiker (optioneel, afhankelijk van je smaak)
  • Zout naar smaak
  • Een beetje gemalen komijn (optioneel voor extra smaak)

Vulling maken:

  • Kook de aardappelen in water totdat ze gaar zijn, maar niet te zacht. Giet af, laat iets afkoelen en prak ze.
  • Verhit een eetlepel olie in een pan en bak de ui, knoflook, gember en chili totdat de ui zacht is.
  • Voeg de kruiden (koriander, komijn, kurkuma en garam masala) toe en bak deze even mee totdat ze goed geuren.
  • Voeg de gekookte aardappelen, erwten en citroensap toe aan het kruidenmengsel en meng goed. Breng op smaak met zout en verse koriander. Zet het opzij om af te koelen.

Samosa’s vormen:

  • Als je filodeeg gebruikt, snijd het in lange repen van ongeveer 10 cm breed.
  • Leg een lepel vulling op de onderkant van de deegstrook en vouw het deeg om de vulling, zodat je een driehoekige vorm krijgt. Vouw verder op totdat het geheel volledig gesloten is.
  • Maak de rand van de samosa dicht door een beetje water op de rand te smeren, zodat het deeg goed blijft plakken.

Bakken of frituren:

  •  Verhit olie in een diepe pan of frituurpan tot 180°C.
  •  Frituur de samosa's in porties tot ze goudbruin en knapperig zijn (ongeveer 3-4 minuten). Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Munt-yoghurtsaus:

  • Meng in een kom de Griekse yoghurt, geraspte komkommer, verse munt, koriander, citroensap en zout.
  • Roer goed door en voeg eventueel een beetje gemalen komijn toe voor extra smaak. Zet in de koelkast tot gebruik.

Serveren:

  • Serveer de hete samosa’s met de frisse munt-yoghurtsaus. Ze zijn perfect voor een feestje of een lichte maaltijd!

Tips:

  • Als je filodeeg gebruikt, kun je de samosa’s in de oven bakken op 180°C voor ongeveer 20-25 minuten, tot ze knapperig zijn, voor een minder vette variant.
  • Je kunt de vulling variëren met extra groenten of zelfs kip of gehakt.

Krokant Gebakken Zalm Salade 

Voor 2 personen zalm:

  • 2 zalmfilets (150-180g elk), met huid
  • 2 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 citroen (voor serveren)

Voor de salade:

  • 2 middelgrote tomaten, in blokjes
  • 1 komkommer, in blokjes
  • 1 kleine rode ui, in dunne plakjes
  • 1 groene paprika, in blokjes
  • 50g feta, verkruimeld
  • 10-12 kalamata-olijven

Voor de dressing:

  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak

Maak de dressing:

  • Klop in een klein kommetje de olijfolie, rode wijnazijn, oregano, knoflook (indien gebruikt), zout en peper goed door elkaar.

Maak de salade:

  • Meng in een grote kom de tomaten, komkommer, rode ui en groene paprika.
  • Voeg de feta en kalamata-olijven toe.
  • Besprenkel met de dressing en meng voorzichtig.

Bak de zalm:

  • Dep de zalmfilets droog met een keukenpapiertje. Breng de huidzijde royaal op smaak met zout en de vleeszijde lichtjes met zout en peper.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de zalm met de huidzijde naar beneden en druk 1-2 minuten zachtjes aan met een spatel voor een krokante huid.
  • Bak 4-5 minuten tot de huid goudbruin en krokant is. Draai de zalm om en bak de vleeszijde 1-2 minuten voor medium/rosé.
  • Haal uit de pan en laat 1 minuut rusten.

Serveren:

  • Leg de zalmfilets op een bord met de krokante huid naar boven. Serveer met de Griekse salade. Garneer met partjes citroen.